28 Ağustos 2011 Pazar

Bayram mı yoksa başka bir şey mi?

    Hani kime sorsanız nerede o eski bayramlar , benim zamanımda çok farklıydı der başlar anlatmaya.
    Benim zamanımda yeni çocukken farklı mıydı bilmem. Ama benim için farklıydı. Biz iki kardeştik. Birbirini kedi köpek misali yiyen ama yine de birbirinden ayrılmayan iki kardeş. O zamanlar maddi durumumuz iyi değildi. Bayramdan bayrama yeni giysiler alınırdı.Bayram bizim içi yeni kıyafet yeni ayakkabı ya da dededen alınan, bize göre büyük harçlık demekti. 
Genelde bayrama bir iki gün kala alınan o kıyafetler annemlerin odasında bulunan elbise dolabına asılırdı. Ben hiç unutmam, sürekli gidip gidip alınan kıyafete dokunur, annem evde yoksa şöyle bir deneyip sonra çıkarırdım. Hele ayakkabı alınmışsa gerçekten yattığımız yatağın altına koyar gece bile kalkıp ayağıma denerdim. Kim bilir bayrama kadar kaç kere giyip çıkarırdım. Hele bayram gecesi sevinçten uyuyamazdım. 
      Bayram sabahı uyanır uyanmaz kahvaltı yapar, anne babayla bayramlaştıktan sonra sokağa fırlardık. Önce apartmandaki bütün evlere girip şekerleri alırdık. Ardından bütün mahalleyi dolaşırdık. Sonra da kardeşimle oturup kimin şekeri çok diye yarışırdık. Şeker toplama yarışını kaybedeceğiz diye şeker yemeye korkardık. Tabi ben şekere dayanamayan birisi olarak hep bu yarışı kaybederdim. 
       Sonrasında başlardı akraba ziyaretleri. Öncelik olarak dedemlere gidilirdi. Bende kardeşimde daha yolda giderken, dedemin vereceği harçlıkla alacağımız şeyin hayalini kurardık.O üç kuruş harçlıkla bilseniz biz neler neler alırdık.Sonunda  bu harçlıklar genelde saklanır ve okul masrafı olarak kullanılırdı. Belki bu yüzden kıymetliydi benim için kitaplar, ya da kalemlerim.
       O ziyaretten sonrası çok önemli değildi benim için çünkü bayram anlamını kazanmıştı artık. Bir çocuk daha ne isterdi ki.
      Şimdi bayram ne mi benim için. Sadece tatilden ibaret. Birde ailemden uzak olduğum için onları görebilmek. 
     Şimdi kızımı düşünüyorum. Onun için bayram ne demek olacak acaba. Onun benimle aynı duyguları paylaşmayacağına eminim. İster miydim paylaşmasını onu da bilmiyorum. Ama bir şeyi zor elde etmesini isterdim. Ne bileyim ne olduğu önemli değil ama gerçekten isterim. Bir şeylerin kıymeti, ancak onun için uğraşılmışsa , o şey için emek verilmişse daha iyi anlaşılıyor.
     Sanırım benim içinde, benim gibi bir çok çocuk içinde bayramlar farklıydı.     Umarım bizim çocuklarımız için de farklı olur.
                                       Herkese iyi bayramlar. ..

3 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Belki de yenilenen dünyaya uyum sağlamak ve alternatif, güzel şeyler bulmak lazım çocuklarımız adına. Eskiler güzeldi ve yazık ki geri gelmiyor çünkü:(

İyi bayramlar .. öperim:)

Unknown dedi ki...

Aynı dönemin çocukalrı olduğumuz nasılda anlaşılıyor...Aynı bayram havası bizim evde de vardı çocukken.. Bayram sabahı babamın camiden dönüşünü beklerdim bayramlığımı giymek için...Ne güzeldi bayramlar :))

defne naz dedi ki...

Haklısın Deli Annem. Sana da iyi bayramlar... Bende öpüyorum.
Ne güzeldi Yağız oğlanın annesi. Size de iyi bayramlar